Skip links

Likovna kolonija Krušnica

Krupljani, likovni umjetnici Boško Karanović i Zdravko Vajagić su bili kreatori ideje o osnivanju Likovne kolonije Krušnica koja se održava u kontinuitetu već 52-i put. Osim slikarstva zastupljena su i grafička tehnika i kiparski poduhvati. Na Likovnoj koloniji „Krušnica“ je do sada je nastalo preko 2000 djela. Održava se u mjesecu julu. Od samih početaka umjetnička kolonija je imala i obrazovni značaj s obzirom da su već renomirani umjetnici tokom druženja radili i sa mladim talentima.

Jedan od prvih koji im se pridružio, beogradski umjetnik Dragan Novaković, u monografiji „ 50 godina Likovne kolonije Krušnica 1970 -2020.“ navodi da je upravo zahvaljujući ovoj koloniji i njenim začetnicima upisao Likovni smjer na beogradskoj Višoj pedagoškoj školi, te s godinama izrastao u renomiranog umjetnika, koji se redovno vraća Bosanskoj Krupi, Uni i Krušnici. Bitno je istaknuti da Kolonija nije prekidala rad ni u ratnom periodu od 1992. do 1995. i to zahvaljujući lokalnim umjetnicima Osmanu Hajdareviću, Stanislavu Tajiću, Edi Šariću, Alagi Isakoviću, Admiru Mujkiću i Ibrahimu Bajiću. Oni su se, u znatno izmijenjenim i teškim uslovima, okupljali svake godine, kako bi ovu kulturnu manifestaciju održali.

Želja im je bila da Kolonija, nakon ratnog perioda, ponovo oživi i vrati nivo koji je imala u periodu od 70.-tih do 90.-tih godina prošlog stoljeća.Iz godine u godinu sve više prijašnjih učesnika se vraćalo Koloniji, a ovaj događaj je privukao i brojna nova imena iz svijeta likovnog stvaralaštva. Kolonija se održava u mjesecu julu, a u okviru ovog događaja građani imaju priliku da se, zahvaljujući samostalnim izložbama, upoznaju i s opisom pojedinih umjetnika. Tako je otvaranje prošlogodišnje označila izložba umjetničkih djela Borisa Čistopoljskog, akademskog slikara koji je redovni učesnik od 1999. godine.

Grad na Uni i Krušnici, koji se s pravom naziva rasadnikom BH likovnog stvaralaštva, jer iz njega potiču poznati BH slikari Lazar Drljača, Kosta Hakman, Enver Krupić, Boško Karanović, i dalje će svakog ljeta ugostiti brojne likovne stvaraoce. Ova nezaboravna umjetnička avantura pruža vam priliku da se izgubite u inspirativnom okruženju prirode dok istražujete svoju kreativnost na platnu. Likovna kolonija Krušnica pruža vam priliku da se izražavate, učite i inspirišete uz podršku mentora i kolega umjetnika. Zaronite u bogatstvo boja, oblika i tekstura na ovom nezaboravnom putovanju stvaralaštva.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search