Skip links

Stari grad Pset

Stari Grad Pset je historijsko blago Bosanske Krajine! Smješten na pitoresknom brdu, Stari Grad Pset predstavlja spoj bogate historije, prekrasne arhitekture i očaravajućeg krajolika. Nastao je i razvijao se u srednjem vijeku i postepeno krot burna stoljeća mijenjao svoju urbanu morfologiju i opstajao na vjetrometini historijskih događaja.Velom tajni ostaju obavijene sve daće i nedaće kroz koje su prošli ovi plemeniti ljudi i ovaj ponosni grad. Zbog oskudnih pisanih historijskih izvora iz najranijih vremena i nepostojanja dokaza o početcima zidanja ovog grada iz dubine vijekava ostale su u usmenoj predaji legende o zidanju starih gradova.Prema jednoj legendi stari grad Pset zidala je djevojka Krupana, asusjedni Jezerski (Castrum Hiesera) da je zidala djevojka Jezerka iz Bužima.Na ovaj način kroz stare priče i legende narodna mašta je izvezla najljepše legende o djevojkama graditeljicama gradova. Mistične tajne o njima kroz vijekove do danas nam prenosi miris ovog vazduha, vode, kamena…

Stare evropske legende govore o gradu Psetu i rijeci Krupi i uvode nas u poznatu priču o Čehu, Lehu i Mehu.Gotovo svi ruski,poljski i česki historičari i ljetopisci (Filip Kalimski i Matija od Mehova, poljski historičari i češki ljetopisac Vjenceeslav Hajek 1553.) su vjerovali i tvrde da su im pradjedovi u davna vremena došli sa juga i iz ovih krajeva. Historičari posebno tvrde da im je stariji brat Čeh boravio u gradu “Psetu” nad rijekom Krupom.

Stari Grad Pset vam nudi jedinstvenu priliku da zakoračite u prošlost i istražite ruševine ovog srednjovjekovnog utvrđenja. Pset je nekada bio ključna utvrda koja je kontrolirala putove i trgovačke rute u regiji. Danas, njegove kamene zidine, kule i ostaci građevina svjedoče o prošlim vremenima i pružaju vam fascinantan uvid u prošlost. Dok šetate kroz Stari Grad Pset, osjetit ćete dah historije pod nogama.
Srednjovjekovne uličice, bedemi i kule će vas odvesti u vrijeme viteza i feudalnih gospodara. Osjetite atmosferu prošlih vremena dok istražujete očuvane ostatke građevina i zamislite život koji se nekad odvijao unutar tih zidina. 

Osim historije, Stari Grad Pset vam nudi i nevjerojatan pogled na okolni krajolik. Sa svoje uzvisine, možete promatrati slikovite doline, zelene šume i udaljene planine koje se stapaju u prekrasan pejzaž. Ovo je idealno mjesto za fotografisanje i stvaranje nezaboravnih slika koje će vas podsjećati na vašu posjetu. Stari Grad Pset također nudi prostor za kulturne događaje i manifestacije. Koncerti, izložbe i predstave održavaju se unutar zidina, pružajući vam priliku da uživate u umjetnosti i kulturi na ovom povijesnom mjestu. Uživajte u atmosferi koju stvaraju umjetnici i istražite kulturnu baštinu ovog područja.

Posjetite obližnje restorane i kušajte lokalne specijalitete. Okusite autentične bosanske okuse i uživajte u tradicionalnim jelima koja će vas oduševiti svojim bogatstvom okusa i mirisa. Ova gastronomska putovanja će vas još više približiti lokalnoj kulturi i običajima.Stari Grad Pset je nezaobilazno odredište za sve ljubitelje povijesti, kulture i arhitekture. Posjetite ovo čarobno mjesto i zaronite u prošlost koja će vas oduševiti. Dobrodošli na Stari Grad Pset, mjesto gdje historija, arhitektura i prekrasan krajolik stvaraju nevjerojatno iskustvo koje će vam ostati urezano u sjećanju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search