Skip links

Manifestacija u čast reisa Čauševića

Manifestacija u u čast prosvjetitelja, reformatora i vjerskog prvaka i bošnjačkog velikana reisa Džemaludina ef. Čauševića održava se svake godine u njegovom rodnom mjestu. U okviru manifestacije se pored vjerskog dijela, održavaju naučni skupovi, izložbe, promovišu publikacije o Reisovom životu. Reis Džemaludin Čaušević borio za islamski reformizam, kako bi pronašao novi odgovor na novonastale životne okolnosti Bošnjaka, za kvalitetno obrazovanje Bošnjaka zalažući se da djevojčice i žene steknu ne samo vjersko nego i svjetovno obrazovanje. Bio je reformator koji je gledao naprijed, koristio svoj zdrav razum i izvore Islama.

Preveo je i Kur’an što se u to vrijeme malo ko usudio od Bošnjaka da učini. Ova izuzetna manifestacija slavi život i nasljeđe Reisa Džemaludina Čauševića, izuzetnog pisca, mislioca i vođe, čija su djela ostavila neizbrisiv trag na našoj kulturnoj panorami. Posjetitelji će imati priliku da urone u svijet dubokih misli i inspirativnih ideja koje je Reis Džemaludin Čaušević podijelio s nama.

Svojim predavanjima i diskusijama, renomirani intelektualci će istraživati njegove književne radove, njegov doprinos islamskoj filozofiji i njegovu ulogu u oblikovanju duhovnosti naroda. Arapuša, kao slikovito okruženje za ovu manifestaciju, pruža priliku da se povežete sa prirodom i duboko uronite u meditativnu atmosferu koja je nadahnjivala Reisa Džemaludina Čauševića. Šetnje kroz prirodne krajolike, obilasci lokalnih znamenitosti i druženje s ljudima koji dijele istu strast prema kulturnom nasljeđu samo su neki od dodataka ovom sveobuhvatnom iskustvu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search