Skip links

Kultura

KULTURA

Crkve i džamija

Bosanska Krupa, s Crkvom Svete Marije, Gradskom džamijom i Crkvom rođenja Bogorodice, pruža vam priliku da doživite bogatstvo duhovnosti i kulturne raznolikosti. Filijalna crkva nalazi se u centru u Bosanske Krupe, smještena je u samom podnožju Starog grada, a istočno u njenoj neposrednoj blizini, nalazi se pravoslavna crkva, dok je džamija smještena u gradskom parku, sjeveroistočno od filijalne crkve.

KULTURA

Dom Kulture

Zgrada Doma kulture u Bosanskoj Krupi prepoznatljiva je po svom specifičnom arhitektonskom stilu, jedinstveno kameno zdanje na području Balkana. Izgradnja je započeta u doba Austro-Ugarske 1897. godine i to specifičnim kamenim blokovima koji su klesani na majdanima u podnožju Grmeča.

KULTURA

Mlinovi na Uni

Mlinovi na rijeci Uni u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci. Na pometnutom riječnom potezu bilo je na desetine mlinova. Uglavnom su se zvali po prezimenu vlasnika. Danas mlinova je sve manje. Ostao je još poneki mlin da prkosi vremenu.

KULTURA

Stari Grad Jezerski

Srednjovjekovni grad Jezerski spada u najjednostavnije i najmanje gradove u Pounju. Unutar kasnijeg osmanskog perimetralnog bedema nalaze se ostaci malog srednjovjekovnog grada. Najlakši prilaz gradu bio je sa juga, gdje se nalazi kapija osmanskog grada.

KULTURA

Stari Grad Pset

Stari grad Pset predstavlja karakterističnu i svojom formom relativno očuvanu srednjovjekovnu fortifikaciju. Prvi pisani tragovi o tvrđavi sežu u deseti vijek i to svrstava grad Krupu medu najstarije gradove na širem području Balkana.

Priroda

PRIRODA

Crno jezero

Njegova tamna i tajanstvena voda stvara očaravajući kontrast s okolnim zelenilom i stijenama. Okruženo gustim šumama, ovo jezero nudi mirno i opuštajuće okruženje u kojem možete pobjeći od svakodnevnog stresa i uroniti u prirodnu ljepotu.

PRIRODA

Izletište Šujnovac

Osjetite adrenalinski poticaj dok istražujete okolne brdovite terene ili se opustite na jezeru uz ugodnu vožnju čamcem.

PRIRODA

Mlinčići

Mlinčići, izletište, kupalište i zabavni park nalazi se u Bosanskoj Otoci, na slapovima Une. U sklopu Mlinčića se nalazi i nekoliko restorana posebno poznatih po ponudi ukusne unske ribe. Prelijep ambijent slapova i starih mlinova

PRIRODA

Vrelo Krušnice

Vrelo rijeke Krušnice je impresivan prizor moći vode, a sama rijeka je mirna i čista. Cijeli tok rijeke je pitak. Na samom vrelu se nalazi i hidrocentrala iz Austro-Ugarskog perioda koja i danas proizvodi električnu energiju. Cijeli tok rijeke Krušnice je izuzetno bogat ribom i često je mjesto održavanja takmičenja u fly fishingu.

PRIRODA

Zeleni Otoci

Najposjećenije mjesto u gradu za opuštanje i zabavu ispunjeno sa raznolikim sadržajima: plaža, kupalište, live muzika, stolni tenis, stolni nogomet, nogotenis, odbojka na pijesku, biblioteka na otvorenom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search