Skip links

Crno jezero

Na izlasku iz kanjona, sa desne strane, na 104. kilometru toka Une nalazi se vrlo izdašno i misteriozno Crno jezero, koje je ustvari, kraški izvor o čijem se porijeklu malo zna. Izvor se pojavljuje u kanjonu Une, ispod mosta preko kojeg vodi put od Bihaća do Bosanske Krupe, na 5 km prije samog grada. Na istom je nivou kao i rijeka, u koju se odmah uliva, pri protočnoj snazi vode koja je samo naizgled nulta. Ostaci nekadašnjeg drvenog mosta čine granicu površine vode. Jezero je vrlo bistro, ali zbog dubine i vječite sjene u kojoj se nalazi, djeluje tamno, pa je vjerovatno zbog toga nazvano Crno. 

Na dubini od 10 metara, pridnu, nalazi se mali prolaz kroz kamene gromade, iza kojeg je prostran ulaz u spilju veličine 4×2 metra, gdje započinje velika galerija čiji dijametar iznosi oko 3 m visine i 5-8 m širine, a koja je mjestimično i preko 10 metara, pa se i pored dobre vidljivosti ne mogu uočiti zidovi galerije. U površinskom dijelu, temperatura Crnog jezera iznosi 11°, a u dubini 9°, što govor da voda ovoga izvora dolazi iz velikih dubina.

Galerija dužine 140 m spušta se pod uglom od oko 45 º, a utvrđena je dubina od 65 m, koja i nije konačna. Glavni smjer kojim se galerija pruža je prema istoku, u pravcu Grmeča, koji svojom cijelom površinom leži na izrazito kraškom tlu, i sa čijih se sjeverozapadnih obronaka ovaj izvor vjerovatno i napaja. U ovom izvoru uočeni su različiti primjerci speleo-faune koja je karakteristična za cijeli Grmečki sliv, a pored monolistry, niphargusa uključuje i primjerke čovečije ribice Proteus anguinus.

Prema svojim osobinama ovaj izvor je vrlo zanimljiv, jer hidrološki ne funkcioniše prema uobičajenom obrascu poput drugih izvora u širem okruženju, jer nije rijedak slučaj da svi izvori, uključujući i Krušnicu, zamućuju svoju vodu nakon obilnih kiša, ili uslijed proljetnog topljenja snjegova sa Grmeča, ali to ne važi za Crno jezero koje u takvim okolnostima i dalje daje bistru vodu bez značajnijeg porasta nivoa. Ovo samo potvrđuje da Crno jezero stiže iz velike dubine i vrlo dugog podzemnog kraškog sistema, u kojem se pročisti prije nego što svojom vodom obogati Unu. Crno jezero, prosto je prirodno čudo Bosanske Krajine koje će vas očarati svojom ljepotom i mističnom atmosferom! Jezero je pravi raj za ljubitelje prirode, avanture i mira. Njegova tamna i tajanstvena voda stvara očaravajući kontrast s okolnim zelenilom i stijenama. 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search