Skip links

Destinacija Bosanska Krupa

Upoznajte Bosansku Krupu, mjesto gdje se ljube Una i Krušnica, smjenjuju žubor i tišina, radost života i smiraj za dušu, Grad koji se ogleda u vodi i pruža ruke svakom dobronamjenom čovjeku. Grad Bosanska Krupa je smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, jedan je od tri grada i pet općina Unsko – sanskog kantona i graniči s gradovima Bihać i Cazin te općinama Bužim, Sanski Most i Bosanski Petrovac (Federacija BiH), Novi Grad i Krupa na Uni (RS), te s općinom Dvor u Republici Hrvatskoj. Okružena je s juga planinom Grmeč, a s druge strane relativno niskim pobrđem i površinama visine 200-300 m.

Iz pravca Bihaća kotlinom teče rijeka Una kroz sami centar grada pravcem, a njena desna pritoka Krušnica, prolazi s juga, obilazi brdo Hum i ulijeva se u Unu na Velikim adama na sjevernoj strani grada. Saobraćajni položaj Bosanske Krupe je vrlo povoljan u odnosu na okolne regije i njihova središta. Mreža magistralnih i regionalnih cesta čini ovaj prostor dobro saobraćajno povezanim s drugim dijelovima regiona. Željeznica i cesta omogućuju brže jednostavne veze s primorskim i panonskim krajevima. Bosanska Krupa je udaljena od Bihaća i Bosanskog Novog (Novi Grad) po 34 km, od Banja Luke 122, od Zagreba 148, a od Splita 250km.

Klima ovog područja je povoljna, sa umjerenim temperaturama, umjerenom vlažnošću, relativno malom oblačnošću, znatnim osunčanjem i bez jakih vjetrova. Područje današnjeg Grada je bilo naseljeno još u prethistorijsko doba. Na to podsjećaju lokaliteti zvani Gradine i druga mjesta iz okoline o čemu svjedoče pronađeni materijalni dokazi iz tog vremena. Periferna teritorija keltsko-ilirskog plemena Japoda, do X vijeka pripada župi zvanoj Pset, čije je ime i nosila. U 13-om vijeku gubi se ime Pset i prvi put se javlja ime Krupa koje ima više značenja. Krupljanima najdraža legenda je da je Krupa dobila ime po djevojci koja se zvala Krupana, koja je sazidala tvrđavu i zbog nesretne ljubavi se bacila u rijeku Unu. Srednjovjekovna Krupa bila je najvažnije mjesto u srednjem Pounju, na granici carstava, što je ostavilo traga na kulturno-historijsko nasljeđe, koje je uglavnom uništavano burnim ratovima i ponovo obnavljano.Kao Feniks. Prvo što posjetilac primijeti kada dođe u centar grada je tvrđava Stari grad Pset. Predstavlja karakterističnu i svojom formom relativno očuvanu srednjovjekovnu fortifikaciju. Filijalna crkva Blažene djevice Marije smještena je u samom podnožju starog grada, a istočno u njenoj neposrednoj blizini nalazi se pravoslavna crkva, dok je gradska džamija smještena u gradskom parku, sjeveroistočno od filijalne crkve. Na jugozapadnoj padini Staarog grada nalazi se spomenik naa period antifašističke borbe 1941 – 1945. Ovakva koncentracija kulturno – historijskih i religijskih građevina u krugu 50 m na samoj obali rijeke Une predstavlja jedinstven primjer u regionu.

Laganom šetnjom ispod Starog grada dolazite na Kej i uranjate u Unu, most za mostom doZelenih otoka! Zelena oaza sastavljena od 8 malih riječnih ostrva na Uni, povezanih romantičnim drvenim pješačkim mostovima. Jedinstven doživljaj! I tako redom…niz Unu…do Otoke…

Privilegija je živjeti u Krupi, Gradu nestvarne ljepote i burne historije.

Dragulj ovog područja je rijeka Una koja svojom smaragdnom bistrinom, brzacima, adama i sedrama nudi nezaboravne trenutke uživanja. Na svakom koraku možete pronaći prekrasna mjesta zašetnju, lov, ribolov, kampiranje, planinarenje, vožnju biciklom ili samo uživanje u prekrasnomprirodnom ambijentu.

I onda se nižu biseri: Vrelo Krušnice, Izletište Šujnovac, Izletišta Mlinčići i Brioni, Jezero Pecka, Stari grad Jezerski, Dom kulture i Gradska galerija sa Likovnom kolonijom Krušnica i Zavičajnom zbirkom Boška Karanovića, Rodna kuća Džemaludina Čauševića u Arapuši, Krupska i Otočka regata, Vožnja unskom lađom, Rafting i ribarenje na Uni, Flay fisching na Krušnici, Planinarska staza Krušnica – Šujnovac, Gradina, Šilja i mnoge druge, biciklističke rute….

Pored toga, brojni festivali, sajmovi i manifestacije omogućuju vam da doživite barem dio običaja itradicije našeg grada. Bosanska Krupa je, ne samo mjesto za opuštanje i istraživanje, već iinspiracija za umjetnike i ljubitelje fotografije. Slikoviti pejzaži, unski brzaci, stari mostovi, mlinovii tradicionalne kuće pružaju neograničene mogućnosti za kreativno izražavanje.

Lokalni stanovnici su iznimno gostoljubivi i ponosni na svoju tradiciju. Gurmanski doživljaj uBosanskoj Krupi je nevjerojatan – možete probati autentične bosanske specijalitete kao što sujagnjetina, unska riba, unske roštiljske plate, burek, maslenica, šljivopita i hurmašice i mnogi drugislasni zalogaji.

Ne propustite priliku da otkrijete ovaj skriveni dragulj Bosne i Hercegovine – Bosansku Krupu.Doživite spoj prirode, kulture i gostoprimstva na jednom mjestu i stvorite uspomene koje će vamzauvijek ostati urezane u sjećanju.

Dobrodošli u čarobni svijet Bosanske Krupe !

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search