Skip links

Mlinovi na Uni

Priroda piše najljepše priče, ali ne običnim perom. Priča o rijeci Uni svakako je posebna, ispisana smaragdnom bojom koja teče kroz duboke kanjone. Una miluje svoje obale, nježno teče dok se grane vrbe ogledaju u njenoj smaragdnoj površini. Odjednom, ona postaje divlja, brza i nepredvidiva, počinje se pjeniti i padati niz visoke slapove. Rijeka Una protiče kroz sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine, najvećim dijelom kroz Unsko-sanski kanton. Na obalama rijeke Une nastala su mnoga naselja i stambena naselja.Skoro cijeli uzdužni dio rijeke Une sačinjen je od sedrenih kaskada. Prirodni slapovi, slapovi i brzaci na gornjem uzdužnom profilu rijeke Une predstavljaju jedinstvenu prirodnu baštinu, po čemu je ova rijeka i dobila ime – na latinskom Una znači „jedna i jedina“.

Mlinovi na Uni, očaravajući su kutak prirode i kulturne baštine u Bosanskoj Krajini! Smješteni uz obalu rijeke Une, Mlinovi na Uni su simbol tradicionalnog načina života, ljepote prirode i autentičnosti ovog područja. Mlinovi na Uni su historijsko naslijeđe koje seže unatrag stoljećima. Ovdje ćete pronaći predivne drvene vodenice koje su nekad bile središte života i aktivnosti u zajednici. Ova autentična arhitektura oživljava prošlost i priča priče o radu, trudu i životu na obali rijeke.  Doživite autentičnu atmosferu mlinskih naselja koja je zadržala svoj šarm i karakter kroz generacije. Mlinovi na Uni također su okruženi netaknutom prirodom. 

Rijeka Una, s kristalno čistim vodama, nudi priliku za razne aktivnosti na otvorenom.
Uživajte u vožnji kanuima ili kajacima nizvodno, istražite skrivene riječne otoke ili se jednostavno opustite uz obalu i uživajte u prekrasnom pogledu. Osim toga, Mlinovi na Uni su mjesto gdje možete kušati tradicionalne specijalitete. Posjetite obližnje restorane koji nude autentična jela pripremljena od svježih lokalnih sastojaka. Probajte riblje specijalitete iz rijeke Una ili se prepustite okusima tradicionalnih bosanskih jela koja će vas oduševiti svojim bogatstvom okusa. Mlinovi na Uni su i mjesto gdje se održavaju razni kulturni događaji i manifestacije. Upoznajte lokalnu kulturu, tradiciju i ljubazne ljude koji su ponosni na svoju baštinu.

Posjeta Mlinovima na Uni je putovanje u prošlost, susret s prirodom i uranjanje u autentičnu kulturu Bosanske Krajine. Dobrodošli na Mlinove na Uni, mjesto gdje ljepota prirode i bogatstvo tradicije stvaraju nezaboravno iskustvo koje će vas osvojiti.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search