Skip links

Unski lađari

Dobrodošli na nezaboravno putovanje kroz tradiciju, kulturu i avanturu na Unskim valovima! Predstavljamo vam jedinstvenu manifestaciju – Unski lađari, koja svake godine okuplja entuzijaste, ljubitelje vode i sve one koji žele doživjeti čaroliju rijeke Une na poseban način. Unski lađari su više od manifestacije, oni su živi simbol lokalne baštine i predstavljaju spoj tradicije, sporta i zajedništva. Ova jedinstvena manifestacija održava se na rijeci Uni, jednoj od najljepših vodenih puteva Bosne i Hercegovine, i privlači posjetioce iz cijele zemlje i svijeta.

Unski lađari nositelji su tradicije i ljepote prošlih vremena, koja su svakim zamahom vesle i svakim članom posade, činila prijateljstvo, takmičarski duh, ljubav prema lađama i Uni, i na koncu, tradiciju koja se prenosila sa koljena na koljeno. Oni su čuvari vremena i ljudi, koji su živjeli na ovom prostoru, unski kormilari historije i Bosanske Krupe.

Za očuvanje i ponovnu radost, za oživljavanje tradicije i onoga što se u nama i s nama rađa, lađari žive i moraju živjeti. Tokom Unskih lađara, rijeke i obale postaju atrakcija za brojne događaje. Glavni događaj je naravno utrka tradicionalnih unskih lađa. Ovi karakteristični drveni čamci, ukrašeni bogatim bojama i motivima, plijene pažnju svojom autentičnošću. Raspoređeni u različite kategorije, lađari se natječu u dinamičnim utrkama koje donose uzbuđenje i adrenalinski naboj kako za učesnike, tako i za posmatrače s obale.

Međutim, Unski lađari su mnogo više od utrka. Ova manifestacija okuplja bogat kulturni program koji oživljava duh lokalne zajednice. Tradicionalni koncerti, folklorni nastupi i izložbe umjetničkih radova pružaju posjetiocima dublji uvid u tradiciju, običaje i naslijeđe ovog kraja. Kroz raznovrsne gastronomske ponude, posjetitelji mogu istražiti lokalnu kuhinju i uživati u autentičnim okusima. Unski lađari također imaju i ekološki aspekt. Kroz različite ekološke akcije i edukativne programe, manifestacija podiže svijest o važnosti očuvanja rijeka i okoliša.

Posjetitelji se potiču da budu odgovorni prema prirodi i da se aktivno uključe u zaštitu vodenih resursa. Budite dio nezaboravne priče Unskih lađara i doživite nevjerojatan spoj prošlosti i sadašnjosti, sporta i kulture, prirode i čovjeka. Ovo je prilika da se uronite u svijet Unskih valova, osjetite puls rijeke i stvorite uspomene koje će trajati cijeli život. Pridružite nam se na ovom jedinstvenom putovanju kroz srce Bosne i Hercegovine i postanite dio priče koja će vas inspirisati i ostaviti bez daha!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search