Skip links

Vrelo krušnice

Vrelo Krušnice, izvor prirodne ljepote i mira u srcu Bosanske Krajine! Smješten u netaknutom prirodnom okruženju, Vrelo Krušnice je čarobno mjesto koje će oduševiti sve posjetitelje svojom kristalno čistom vodom, prekrasnim vodopadima i slikovitom prirodom. Vrelo Krušnice ne samo da može da parira vrelu Bune, nego je možda i fascinantnije, bez obzira što ovdje ne postoji tekija ili neki drugi objekat koji bi upotpunio prirodni ambijent. Možda je čar upravo u tome što je ljudska ruka minimalno dotakla ovo mjesto. Vrelo rijeke je duboko 112 metara i izuzetno je bogato speleo-faunom i pitkom vodom, kao i ribom. Klasično pecanje nije dozvoljeno, ali jeste tzv. flyfishing.

Zahvaljujući krškom reljefu ova rijeka se opskrbljuje vodama s područja Bosanskog Petrovca što je očit primjer bifurkacije. Niže vrela (200 m) se nalazi hidrocentrala izgrađena 1905. godine. Sam tok rijetko prelazi dubinu od pet metara dok se u jesenjim i proljetnim podvodnjima Krušnica obavezno izlije iz svoga korita. Vrelo je impresivan prizor moći vode, a sama rijeka je mirna i čista. Cijeli tok rijeke je pitak, a interesantno je i to da se rijeka Una s dva svoja kraka prvo ulijeva u Krušnicu da bi se zatim rijeke spojile u divljem brzacu. Rijeke tvore kompleks ada (riječnih otoka) koje se nalaze praktično u središtu grada Bosanske Krupe. 

Najnovija speleo-ronilačka ekspedicija potvrdila da se radi o vrlo rijetkom, potpuno ekološki očuvanom izvorištu sa bogatom speleo-faunom i nevjerovatnim količinama pitke vode. Vrelo Krušnice je prirodni fenomen koji oduzima dah. I zvuk vode koja teče i prekrasan prizor oko vas pružaju osjećaj smirenosti i skladnosti s prirodom. Ovo je idealno mjesto za opuštanje, meditaciju i bijeg od svakodnevnog stresa. Vrelo Krušnice također pruža brojne mogućnosti za avanture i rekreaciju. Otkrijte okolne staze i pješačite uzvodno, uživajući u spektakularnom krajoliku i zelenilu.

Ako ste ljubitelj fotografije, ovdje ćete pronaći beskrajne motive za stvaranje prekrasnih slika. Vrelo Krušnice također nudi mogućnosti za planinarenje i istraživanje okolnih brda i planina. Ovo je savršeno mjesto za ljubitelje prirode i sve one koji traže pustolovinu. Vrelo Krušnice je mjesto koje morate posjetiti ako želite doživjeti nevjerojatnu prirodnu ljepotu Bosanske Krajine. Ovdje ćete pronaći smirujući bijeg od svakodnevnog života i priliku za povezivanje s prirodom na najintimniji način. 

Dobrodošli na Vrelo Krušnice, mjesto koje će vas očarati svojom čistom vodom, i ljepotom koja ostaje urezana u vaše uspomene zauvijek.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala korisničko iskustvo pregleda.
Home
Account
Cart
Search